EYELID HOUSE SOUTH YARRA

Winner 2007 Victorian Architecture Awards AIA Houses Alterations and Additions
Finalist 2007 Architects Registration Board of Victoria Architectural Services Award

Turning this tight and difficult inner city site into a home for a family of five is an important contribution to contemporary and sustainable design practice, where issues of energy efficiency and waste loom large in society.

The rear addition to this Victorian terrace features a roof form that has been manipulated like an eyelid to prevent any overlooking from the three-storey neighbouring giant and to provide shade and weather protection to the rear glass façade.

Energy usage is primarily reduced by passive design features. An arabesque interior, including modern stained glass and routed ply screens, creates an exotic ambiance that complements the owners’ collection of old Turkish rugs and furniture.

Photography: Emma Cross