VICTORIA ROAD HOUSE

Medal 2012 Architeam Awards

Best Design 2012 Architeam Awards Residental Alterations and Additions

Commendation 2013 Victorian Architecture Awards AIA Houses Alterations and Additions

Winner 2012 Viridian Vision Awards Residential Creative use of Glass

The crescent shaped addition to this home in Victoria Road is an unexpected rear extension to a charming but formal Victorian villa in one of Melbourne's most conservative suburbs. Instead of the box on the back, this extension is the remnant of a circular cut-out made into the rear north facing back yard.

Housing a fluid arrangement for living, dining and kitchen areas, the new space is as much about experiencing the private garden and pool beyond as it is about being within the space.

The new addition is a contrast to and questions the structured cellular formality of the original dwelling by providing a new freedom in the social hub of the house. At the same time, new complements old with its clearly delineated form of similar proportions, high ceilings and by continuing the same floor level.

The centerpiece to the extension is the kitchen. This space features a circular brass bench and side bench with brass splash-backs, creating a shrine within which the client can enjoy her love of cooking. Other elements like the bathroom tiling make reference to Victorian public toilets complemented by a special design for the pool tiling also referencing public pools.

Passive energy design together with solar pool heating, roof water collection and fully automated external blinds to double glazed windows provide an energy efficient solution and sustainable design.
The project is layered with an eclectic mix of references and personal meanings for the client making the home highly personalized although the references are familiar enough to have universal appeal.